Kaikille, jotka asuvat ensimmäisen maailman maassa, Köyhyyden ymmärtäminen Guatemalan kaltaisessa maassa on äärimmäinen haaste. Kun tuemme ja sponsoroimme meitä vähemmän onnekkaita, on normaalia alkaa kysyä: "Miksi?"

Miksi ihmiset ovat niin köyhiä? Miksi he eivät saa erilaista tai parempaa työtä, jos he kaipaavat epätoivoisesti rahaa? Miksi he hankkivat lapsia, jos heillä ei ole niihin varaa? Miksi joillain ihmisillä on matkapuhelimet, mutta ei ruokaa?

Toivomme voivamme auttaa vastaamaan joihinkin näistä vaikeista kysymyksistä, innostaen myötätuntoa ymmärtämystä etsiviä kohtaan.

Köyhyys Guatemalassa on systeemistä

Käytössä olevat järjestelmät – tai niiden äärimmäinen puute – tekevät Guatemalan köyhyydestä jatkuvaa.

Suurimmalle osalle maan ihmisistä, erityisesti maaseutukylissä asuville, ruokaa on vähän. Useimmilla kaikilla on vaikeuksia ajatella pidemmälle kuin mitä heidän seuraava ateriansa on tai mitä he ruokkivat perheensä. Monipuolinen terveellisten ruokien ruokavalio on todella ennenkuulumatonta. Monilla ei ole päivittäistä puhdasta vettä, ja heidän täytyy viettää koko päivä matkoilla tuodakseen raikasta vettä takaisin perheilleen. Näinä päivinä he eivät voi työskennellä. Ruoan ja veden jatkuvan saatavuuden ansiosta köyhyyden ylittäminen on käytännössä mahdotonta.

Guatemalan maaseutualueilla maatalous on pohjimmiltaan ainoa elinkeino. Suurin osa köyhimmistä ihmisistä - jos heillä on onnea saada töitä ollenkaan - työskentelee päivätyöläisinä maatiloilla ja ansaitsee alle 3 dollaria päivässä. Sesonkien ulkopuolella tai kuivuuden aikoina (puhumattakaan COVIDiin liittyvistä komplikaatioista) näillä työntekijöillä on vaikeuksia löytää työtä mistä tahansa. Muutamat ovat onnekkaita työskennellä onnellisemmille ihmisille, jotka voivat antaa heille matkapuhelimen kutsuakseen heidät töihin. Monet muut joutuvat matkustamaan muihin maihin etsimään työtä. Valitettavasti tämä erottaa perheet lasten kustannuksella.

Perheet ovat usein suuria, ja lapset ovat yksi harvoista vanhempiensa iloista.

Lisäksi lapset auttavat osaltaan vastaamaan perheen tarpeisiin. Lapset voivat auttaa työskentelemään maatilalla, jossa heidän perheillä ei ole varaa palkata työntekijöitä. He voivat myös huolehtia sisaruksistaan, jos heidän vanhempiensa täytyy lähteä etsimään vettä, ruokaa tai työtä. Valitettavasti tämä tarkoittaa, että useimmat lapset eivät saa koulutusta peruskoulun jälkeen.

Näin lyhyellä koulutusjaksolla ihmiset eivät kehitä korkeampia oppimistaitoja tai taloudellisia kykyjä. Mikä pahempaa, harvat saavat tietoa hygieniasta, terveydestä tai perhesuunnittelusta. Koulutuksen puute jatkaa köyhyyttä.

Köyhyys Guatemalassa on historiallista

Guatemalan poliittisten levottomuuksien ja sisällissodan historia lisää osaltaan köyhyyttä. Pitkään jatkuneet militaristiset kartelli- ja jengiliikkeet vaikeuttavat tilannetta entisestään. Historiallinen vaara vaikeuttaa köyhyyden ohittamista.

CIA World Factbookin mukaan on myös byrokraattisia esteitä. Verona kerätty ja sitten käytetty osuus Guatemalan BKT:sta on sijalla 204 215 maan joukossa. Lisäksi vain neljännes kerätyistä veroista menee julkisiin investointeihin.

Sellainen historia ja hallintomallit luovat inertiaa, jota on vaikea siirtää positiiviseen suuntaan.

Köyhyys Guatemalassa on psykologista ja henkistä

kuvitella ei kukaan perheessäsi voi muistaa aikaa perheesi historiasta, jolloin he eivät eläneet äärimmäisessä köyhyydessä. Kuvittele, että perheesi terveyshistoria oli a jatkuva tarina diabeteksesta, hampaiden reikiintymisestä ja huonosta ruokavaliosta. Kuvittele, että et henkilökohtaisesti tunne joku joka ei ole köyhä.

Tällaisten tosiasioiden kanssa eläessä toivo, että asiat voisivat joskus olla toisin, on usein ulottumattomissa. Ilman sanomaa Jumalasta, jolla on ääretön rakkaus sinua kohtaan, jolla on viisautta ja tietoa, jolla on sinulle ”toivo ja tulevaisuus”, kuinka voisit taistella tiesi pois köyhyydestä?

At Living Water Adopt-A-Child, olemme olemassa ollaksemme Jeesuksen käsiä ja jalkoja joillekin maailman köyhimmistä ihmisistä. Tuomme ruokaa, sponsorointia, lääketieteellistä apua ja Kristuksen toivoa niille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Saat lisätietoja siitä, kuinka voit liittyä kanssamme torjumaan köyhyyttä Guatemalassa, käy osoitteessa Tapoja antaa sivu.

Lähteet: CIA World Factbook, Global Hunger Index, Maailmanpankki